Rakvere Targa Maja Kompetentsikeskus

Smart House/Intelligent Building Competence Center

PRESSITEADE - RAKVERE TARGA MAJA KOMPETENTSIKESKUS JAGAS INFOT 28. mai

-
Täna (27.05.2013) kogunesid Rakvere Targa Maja Kompetentsikeskuse kutsel keskuse infotundi - Turu plats 2 Rakvere linnavolikogu ja - valitsuse liikmed eesotsas linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami ja linnapea Toomas Varekuga.

Ülevaate keskuse tänasest hetkeseisust ja edasistest tegevustest andsid Andres Jaadla ja Kalle Karron.

Ettekandjatele oli mitmeid küsimusi ning kohati oli arutelu vägagi elav. Infotunni ühe korraldaja, linnavoliniku ja SA Virumaa Kompetentsikesksus nõukogu esimehe Urmas Tamme sõnul võimaldas vahetu suhtlus, volikogu istungite vahepeal, infotunni vormis linnavolikogu ja valitsuse liikmetega anda põhjalikele vastused nii mõnelegi aktuaalsele aga ka tõstatuda võivale küsimusele.

Keskuse arendus - ja koolitusjuhi Andres Jaadla sõnul avatakse juuni algul Rakvere Turu plats 2 II korrusel „Targa Maja Kompetentsikeskuse Infotuba „ ,kus kõik linlased, aga ka huvilised kaugemalt saavad informatsiooni keskuse tegevustest.

Rakvere Targa Maja Kompetentsikeskus on Eestimaale rajatav teadus ja arendustegevusega tegelev regionaalne kompetentsikeskusest. Rakvere Targa Maja Kompetentsikeskuse (SA Virumaa Kompetentsikeskus) partneriteks on pea kõik Eesti ülikoolid, regionaalsed ameti- ja rakenduskõrgkoolid, ettevõtted ning omavalitused. Keskuse temaatilises fookuses on targa maja/intelligentse hoone innovaatilised tehnoloogiad, nende teaduslikud analüüsid ja praktilise rakendamise ja kasutamise võimalused ettevõtluses ning regionaalne innovatsioonipartnerlus.

Rakvere rajatav keskus on esimesena Eestis projekteeritud kasutades uudset Euroopas hoonete projekteerimisel järjest enam levinud BIM metodoloogiat ning koostöös TTÜ teadlastega peaks keskusest kujunema ainulaadse Targa Maja testkeskkonnaga, esimene ligi-nullenergia energiakasutusega avalik hoone Eestis. Keskuse kütteks kasutakse maasoojuse põhiseid energiakaeve ja päikeseenergiat. Keskuse hoones valmib ainulaadne demo - ja testkeskkond hooneautomaatika valdkonnas. Koostöös Maaülikooliga valmistatakse ette projekti targa elukeskkonna kujundamisel.

Kompetentsikeskuste arendamise meedet rahastatakse Euroopa Regionaalarengu fondist. Meetme rakendusasutus on Siseministeerium ja meetme rakendusüksus on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Lisaks Euroopa rahastusele finantseerib keskust Rakvere linn.

Täiendav info
Andres Jaadla